8 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ MICROGREENS ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

8 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ MICROGREENS ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το καλοκαίρι είναι προ τον πυλών. Είναι μια από τις καλύτερες εποχές του χρόνου με την αφθονία των εκπληκτικά φρέσκων προϊόντων, όπως οι παχουλές ντομάτες και οι ζουμερές φράουλες και ανυπομονούμε όπως και εσείς!
Έτσι, για να γιορτάσουμε αυτό που μας χαρίζει αυτή η υπέροχη εποχή, συγκεντρώσαμε μερικές νόστιμες συνταγές vegan και όχι μόνο, που αναδεικνύουν τα καλύτερα του καλοκαιριού, με microgreens.
Ευχαριστούμε, καλοκαίρι.

 

Microgreens Σαλάτα με Lime Vinaigrette
από Everyday Dish


Συστατικά

  • 100gr microgreens
  • 300gr μαρουλι ή σαλάτα της επιλογής σας.
  • 4 ραπανάκια, κομμένα στη μέση ή σε φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μουστάρδα σε σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • χοντρό θαλασσινό αλάτι, για γεύση
  • αλεσμένο πιπέρι, για γεύση


Μέθοδος
Τοποθετούμε τα μικροπράσινα και τα ραπανάκια σε ένα μπολ σερβιρίσματος και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.
Χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο να σερβίρουμε.
Την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρετε, ντύστε τη σαλάτα ελαφρά με dressing, πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.


Σαλάτα τέλους καλοκαιριού
από A House in the Hills


Συστατικά

  • 3 1/2 φλιτζάνια μικρορόκα
  • 1 φλιτζάνι βατόμουρα (ώριμα και γλυκά!)
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • 1 στάχυ κόκκινο καλαμπόκι, κόψτε το στάχυ
  • 1/2 ματσάκι λευκά σπαράγγια
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πιεσμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη κάπαρη (αφαιρούνται οι μίσχοι)
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Μέθοδος
1. Ξεπλύνετε και στεγνώστε τα μικροπράσινα. Αφήνω στην άκρη.
2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι από κόκκινο κρασί, τη μέντα, το σκόρδο, την ψιλοκομμένη κάπαρη και μια πρέζα αλάτι. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
3. Κόψτε τα άκρα από σπαράγγια (έκοψα ένα καλό 1 1/2-2 ίντσες από το δικό μου για να φτάσω στο πιο μαλακό μέρος). Αλείψτε ελαφρά τα δόρατα με ελαιόλαδο και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι γκριλ ή στη σχάρα σας μέχρι να ψηθούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Πασπαλίζουμε ελαφρά με θαλασσινό αλάτι και πιπέρι. Κόψτε σε κομμάτια 1/2 ίντσας.
4. Συναρμολογήστε τη σαλάτα συνδυάζοντας μικροπράσινα, καλαμπόκι, σπαράγγια, βατόμουρα και κουκουνάρι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε dressing σαλάτας (η συνταγή είναι αρκετά για μερικά υπολείμματα, ανάλογα με την προτίμηση). Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως!

 

Πίτσα παρμεζάνας και ρικότα με φιστίκια Αιγίνης, μπέικον και μικροσκοπικά
από What We Love Most


Συστατικά
Συνταγή ζύμης για πίτσα με μέλι

  • 1/2 φλιτζάνι τυρί Ricotta
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, φρέσκο αλεσμένο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού Θαλασσινό Αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 4 λωρίδες καπνιστό μπέικον Applewood, κομμένο σε λωρίδες 1-2″
  • 1/2 φλιτζάνι Micro Greens

Μέθοδος
Προθερμάνετε το φούρνο στους 500 βαθμούς Φ. Ετοιμάστε τη ζύμη και πασπαλίστε μια μικρή ποσότητα αλεύρου καλαμποκιού σε μια πέτρα πίτσας ή ένα ταψί πίτσας ψησίματος για να μην κολλήσει η πίτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ρικότα, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, το θαλασσινό αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα πάνω από την έτοιμη ζύμη πίτσας. Στη συνέχεια στρώνετε με το μπέικον και τα μισά φιστίκια Αιγίνης.
Ψήνετε την πίτσα για 14-18 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να γίνει τραγανό το μπέικον.
Πριν σερβίρετε γαρνίρετε με τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης και τα Micro Greens.

 

Μικροπράσινη Σαλάτα Φράουλα

από Real Healthy Recipes

Συστατικά

  • 3 φλιτζάνια βιολογικά μικροπράσινα
  • 1 φλιτζάνι φράουλα σε φέτες
  • Ντρέσινγκ φράουλας (6 φράουλες, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο, 1 κουταλάκι του γλυκού ωμό μέλι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι - αναμεμειγμένο)
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα καρύδια

Μέθοδος
Ρίξτε τα microgreens με τις φράουλες και το dressing. Πασπαλίζουμε με καρύδια.

 

Σαλάτα μεσογειακής κινόα
Via Foodness Gracious


Συστατικά
Για τη σαλάτα:

  • 1 φλιτζάνι κινόα άψητη
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες κειμήλιο κομμένες στη μέση
  • 1/2 φλιτζάνι ελιές καλαμάτας χωρίς κουκούτσι
  • 2 1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 ουγγιά μικρό κουτάκι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια Ξεπλυμένα 14
  • 1/2 αβοκάντο κομμένο σε μικρά τετράγωνα
  • 2 φλιτζάνια μικροπράσινα
  • Για το ντύσιμο:
  • 2 σκελίδες σκόρδο μεγάλες
  • 1/4 φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1/4 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
  • 1 κγ μαύρο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Μέθοδος
Συνδυάστε το ξύδι από κόκκινο κρασί, το σκόρδο, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
Παλμού σε υψηλή ταχύτητα προσθέτοντας το λάδι σε αργή ροή μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί.
Αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
Μαγειρέψτε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μόλις είναι έτοιμη αφήστε τη να κρυώσει.
Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ντρέσινγκ στο μείγμα και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε περισσότερο dressing αν προτιμάτε.
Τοποθετούμε σε πιάτα και σερβίρουμε αμέσως ή φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

 

Σαλάτα με καψαλισμένα πολύχρωμα παντζάρια και φιστίκια
από Sunday Morning Banana Pancakes


Συστατικά

  • 2 μικρά τσαμπιά παντζάρια ουράνιο τόξο, κομμένα και πλυμένα – μεγαλύτερα παντζάρια κομμένα στη μέση (περίπου 8 μικρομεσαία παντζάρια)
  • Λάδι Canola για παντζάρια
  • Ελαιόλαδο βασιλικού λεμονιού:
  • 2 φλιτζάνια χαλαρά συσκευασμένος βασιλικός - χρησιμοποίησα μωβ & κανονικό βασιλικό
  • λιγοστό 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 χυμό λεμονιού
  • πρέζα αλάτι kosher
  • 1 κουταλιά της σούπας φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι Micro Greens
  • Αλάτι εσπεριδοειδών – προαιρετικό

Μέθοδος
τρίψτε και κόψτε τα παντζάρια, ρίξτε περίπου 1 – 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι canola μέχρι να επικαλυφθούν ελαφρά. Τοποθετήστε τα παντζάρια σε ένα φύλλο ψησίματος, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στη σχάρα για περίπου 30-45 λεπτά μέχρι τα παντζάρια να απανθρακωθούν και να μαλακώσουν λίγο (ο θερμοστάτης ψησίματος πρέπει να είναι μεταξύ 350-400*, αν ψήνεται στο φούρνο, ψήνετε στους 350* )
Αφαιρέστε τα παντζάρια από τη σχάρα, κρατήστε το καπάκι και αφήστε τα να κρυώσουν μέχρι να τα χειριστείτε εύκολα. Ξεφλουδίστε τα παντζάρια και πετάξτε τα. Το τέταρτο ή τα μισά ψητά παντζάρια, τα αφήνουμε στην άκρη.
Για να φτιάξετε το ελαιόλαδο βασιλικού, βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Σε δύο μικρά πιάτα, περιχύστε λίγο από το ελαιόλαδο βασιλικού στον πάτο κάθε πιάτου. Βάλτε μια μικρή ποσότητα μικροπράσινων σε κάθε πιάτο, τακτοποιήστε τα μισά παντζάρια σε κάθε πιάτο, πασπαλίστε με αλάτι εσπεριδοειδών & φιστίκια, από πάνω κάθε πιάτο με τα υπόλοιπα μικροχόρτα.
Σερβίρουμε αμέσως ή φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.



Μπιφτέκια σολομού από σουμάκ και θυμάρι
από Wild Greens and Sardines


Συστατικά

  • 0,5 κιλά σολομός, ξεφλουδισμένος, αφαιρεμένα τα κόκαλα από καρφίτσα
  • 1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού σουμάκ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλάκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 1/4 φλιτζανιού ψίχα ψωμιού
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Μέθοδος
Ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι. Μαγειρέψτε 4 λεπτά από την πρώτη πλευρά, αναποδογυρίστε και μαγειρέψτε άλλα 2 λεπτά ή μέχρι ο σολομός να έχει εξίσου ροζ χρώμα στη μέση.
Σημείωση: Για να διαπιστώσετε εάν το μπιφτέκι σολομού είναι καρυκευμένο με τις προτιμήσεις σας, προτείνω να μαγειρέψετε πρώτα ένα μικρό κομμάτι.


Τζατζίκη:

  • 2 φλιτζάνια ελληνικό γιαούρτι πλήρες
  • 1 μεγάλο (χωρίς κουκούτσια) αγγούρι
  • 2 με 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολτό
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, αν θέλετε κι άλλο
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • φρέσκο χυμό λεμονιού, για γεύση
  • θαλασσινό αλάτι για γεύση

Τρίβουμε το αγγούρι (οι περισσότερες συνταγές θέλουν να ξεφλουδίσουμε, αλλά εγώ συνήθως τρίβω με τη φλούδα). Πιέστε την υπερβολική υγρασία. Χτυπάμε το σκόρδο σε πάστα με λίγο θαλασσινό αλάτι με το μαχαίρι του σεφ ή σε ένα γουδί και γουδοχέρι.
Συνδυάστε το γιαούρτι, το τριμμένο αγγούρι, το σκόρδο, τον άνηθο και το ελαιόλαδο. Προσθέστε χυμό λεμονιού για γεύση. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι για χρήση.
Σημείωση: Προσθέστε φρέσκο δυόσμο αν θέλετε, μαζί με τον φρέσκο άνηθο.



… Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, επιδόρπιο! Σίγουρα, δεν είναι μια σαλάτα αυτή καθαυτή, αλλά οι σαλάτες δεν είναι πραγματικά μόνο χόρτα αναμεμειγμένα με άλλα πράγματα;

Μίνι τάρτες σοκολάτας φράουλας με χτυπημένο κατσικίσιο τυρί και βασιλικό Microgreens
από Vegetarian Ventures


Συστατικά
Για την κρούστα:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας, λιωμένο
  • Για τη γέμιση:
  • 1,5 ουγγιά κατσικίσιο τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλιές της σούπας ελληνικό γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • Περίπου 1 1/2 φλιτζάνι φράουλες
  • χούφτα μικροπράσινα βασιλικού (ή κανονικό βασιλικό αν δεν μπορείτε να βρείτε μικροπράσινα)

Μέθοδος
Για να φτιάξετε την κρούστα: Χτυπήστε μαζί το αλεύρι αμυγδάλου και το αλάτι. Προσθέστε το σιρόπι σφενδάμου και το λάδι καρύδας και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί μια εύθρυπτη ζύμη. Χωρίστε τη ζύμη στη μέση και πιέστε τη ζύμη σε δύο μικροσκοπικά ταψιά για πίτα (ή σε ένα ταψί κανονικού μεγέθους αν διπλασιάσατε τη συνταγή). Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι και τρυπήστε τη ζύμη παντού. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 350 και ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει πριν προσθέσετε γαρνιτούρες.
Σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε το κατσικίσιο τυρί, το γιαούρτι και το σιρόπι σφενδάμου. Απλώνουμε σε ομοιόμορφη στρώση τις κρούστες τάρτας.
Συμπληρώστε με φράουλες και μικροπράσινα βασιλικό.

Επιστροφή στο ιστολόγιο